Hulpverleners zijn niet meer veilig op straat

Een agressieve houding tegen een hulpverlener

Het zijn verhalen die je vandaag de dag helaas met regelmaat hoort. Mensen in een hulpverlenend beroep worden tijdens hun werk verbaal en lichamelijk lastig gevallen door omstanders en de slachtoffers zelf. Doordat een hulpverlener professioneel met een slachtoffer omgaat heeft een betrokkene het gevoel aan de kant te zijn geschoven. Er is dan ook tegenwoordig sprake van een gedragscode voor hulpverleners die agressie vermijden.

De 5 stappen naar hulpverlening zonder agressie

Wil je rustig je werk kunnen doen als hulpverlener, dan kan je een aantal dingen doen om je werk veiliger te laten verlopen.

  • Vraag aan de betrokkenen om te helpen. Werk je in een situatie waar familie of vrienden bij betrokken zijn, vraag dan of men wil helpen. Denk aan het regelen van het verkeer en het kalmeren van een slachtoffer. Het voorkomt dat men de schrik van de situatie op jou af zal reageren.
  • Heb een houding die open en vriendelijk is. Werken als hulpverlener gebeurt nogal eens onder druk. Door die druk kan je harder reageren dan je gewoonlijk zou doen. Zorg ervoor dat je vriendelijk blijft.
  • Haal adem via je buik. Dat doe je door in te ademen via de neus en uit te ademen door de mond. Rustig ademen geeft rust om te werken.
  • Vraag omstanders om te helpen. Een passant tijdens een ongeval kan je om hulp vragen. Vraag of diegene de voorbijgangers rustig wil toespreken en laat ze waarschuwen wanneer er agressie dreigt. Je wil niets laten escaleren.
  • Jij hebt de leiding. Jij hebt de leiding in een calamiteit, zeker wanneer je de enige hulpverlener bent. Laat zien dat je vakbekwaam bent zodat dit anderen kalmeert en vertrouwen geeft.